Objavljeno:
21. 01. 2023. 08:15
s. Anđelka Jakovljević

Razveselite svoje nepce i isprobajte recepte s. Anđelke Jakovljević:

Zeleni špageti

Potrebni sastojci:

oko 100 g bosiljka (1 svežnjić)

100 g tvrdog sira parmezana

100 g badema

150 ml maslinovog ulja

oko 50 g češnjaka (3 veća češnja)

malo soli i papra

500 g špageta

nekoliko komada sitne rajčice

Priprema: Bademe pržite na tavi bez masnoće da malo porumene. U dublju zdjelicu stavite izrezane listiće bosiljka, isitnjeni češnjak, narezani parmezan i bademe. Dodajte malo soli i papra, ulijte maslinovo ulje pa sve zajedno izmiksajte u pire. Gotov umak (pesto) stavite u hladnjak do posluživanja.

Špagete kuhajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Kad su kuhani ocijedite ih i umiješajte u njih pesto. Vruće špagete servirajte na zagrijan tanjur i ukrasite mini rajčicama i listićima bosiljka. Pospite ribanim parmezanom i poslužite.

 

Hodočasnički kruščići

Potrebni sastojci za tijesto:

1 kg brašna

1 kocka svježeg kvasca

2 žumanjka i 2 cijela jaja

500 ml mlijeka

2 žlice šećera

1 mala žličica soli

50 ml ulja

50 g maslaca

1 jaje za premazivanje

Dodatci za slane kruščiće:

2 žlice maslinovog ulja

3 žlice svježeg isjeckanog začinskog bilja

(peršin, majčina dušica, mažuran...)

pola žličice soli

2 žlice sjemenki od suncokreta

1 žlica sezama

Dodatci za slatke kruščiće:

100 g grožđica

2 žlice ruma

2 vanilije

ribana korica od limuna

1 žlica maka

2 žlice badema

Priprema: Kvasac izmrvite u malo toplog mlijeka, dodajte jednu žličicu brašna i šećera pa ga stavite na toplo mjesto da nadolazi. U pripremljeno brašno, uz rub zdjele, pomiješajte sol i šećer a u sredinu izlijte nadošli kvasac. Mlijeko stavite na peć da se samo malo zagrije pa u njega izmiješajte jaja i tom smjesom umijesite tijesto. Dodajte otopljeni maslac i ulje te i dalje mijesite dok tijesto ne upije masnoću i dok se ne počne odvajati od posude. Umiješeno tijesto pokrijte i stavite na toplo mjesto da nadođe.

Za slane kruščiće stavite začinsko bilje u maslinovo ulje, dodajte malo soli, izmiješajte i ostavite sa strane. Za slatke kruščiće prelijte grožđice s dvije žlice ruma, dodajte limunovu koricu i vaniliju te izmiješajte i ostavite sa strane.

Nadošlo tijesto istresite na pobrašnjeni stol i podijelite u dva dijela. U jednu polovinu umiješajte začinsko bilje s maslinovim uljem a u drugu polovinu grožđice s rumom. Tijesto opet pokrijte i stavite da nadođe. Dva veća lima namažite maslacem ili uljem. Nadošlo slano tijesto istresite na pobrašnjen stol i podijelite na 8 komadića. Nekoliko komadića oblikujte u kruščiće a preostale razvucite rukama u tanke trake valjajući tijesto po stolu. Zatim savijte u krug ili pletite pletenice. Stavite ih u lim u dovoljnim razmacima da se ne zalijepe jedan uz drugi nakon što dodatno nadođu. Tako radite i sa slatkim tijestom. Kruščiće pokrijte i stavite na toplo mjesto da još jednom nadođu. Pećnicu ugrijte na 200 °C. Prije pečenja, slane i slatke kruščiće premažite umućenim jajetom i pospite sjemenkama. Slane posipajte sezamom i suncokretovim sjemenkama, a slatke makom i bademima. Stavite ih u ugrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta. Pri kraju pečenja, kad kruščići porumene, smanjite temperaturu.

Izvor:
Svjetlo riječi