Razveselite svoje nepce i isprobajte recepte s. Anđelke Jakovljević:
Zeleni špageti
Potrebni sastojci:
oko 100 g bosiljka (1 svežnjić)
100 g tvrdog sira parmezana
100 g badema
150 ml maslinovog ulja
oko 50 g češnjaka (3 veća češnja)
malo soli i papra
500 g špageta
nekoliko komada sitne rajčice
Priprema: Bademe pržite na tavi bez masnoće da malo porumene. U dublju zdjelicu stavite izrezane listiće bosiljka, isitnjeni češnjak, narezani parmezan i bademe. Dodajte malo soli i papra, ulijte maslinovo ulje pa sve zajedno izmiksajte u pire. Gotov umak (pesto) stavite u hladnjak do posluživanja.
Špagete kuhajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Kad su kuhani ocijedite ih i umiješajte u njih pesto. Vruće špagete servirajte na zagrijan tanjur i ukrasite mini rajčicama i listićima bosiljka. Pospite ribanim parmezanom i poslužite.
Hodočasnički kruščići
Potrebni sastojci za tijesto:
1 kg brašna
1 kocka svježeg kvasca
2 žumanjka i 2 cijela jaja
500 ml mlijeka
2 žlice šećera
1 mala žličica soli
50 ml ulja
50 g maslaca
1 jaje za premazivanje
Dodatci za slane kruščiće:
2 žlice maslinovog ulja
3 žlice svježeg isjeckanog začinskog bilja
(peršin, majčina dušica, mažuran...)
pola žličice soli
2 žlice sjemenki od suncokreta
1 žlica sezama
Dodatci za slatke kruščiće:
100 g grožđica
2 žlice ruma
2 vanilije
ribana korica od limuna
1 žlica maka
2 žlice badema
Priprema: Kvasac izmrvite u malo toplog mlijeka, dodajte jednu žličicu brašna i šećera pa ga stavite na toplo mjesto da nadolazi. U pripremljeno brašno, uz rub zdjele, pomiješajte sol i šećer a u sredinu izlijte nadošli kvasac. Mlijeko stavite na peć da se samo malo zagrije pa u njega izmiješajte jaja i tom smjesom umijesite tijesto. Dodajte otopljeni maslac i ulje te i dalje mijesite dok tijesto ne upije masnoću i dok se ne počne odvajati od posude. Umiješeno tijesto pokrijte i stavite na toplo mjesto da nadođe.
Za slane kruščiće stavite začinsko bilje u maslinovo ulje, dodajte malo soli, izmiješajte i ostavite sa strane. Za slatke kruščiće prelijte grožđice s dvije žlice ruma, dodajte limunovu koricu i vaniliju te izmiješajte i ostavite sa strane.
Nadošlo tijesto istresite na pobrašnjeni stol i podijelite u dva dijela. U jednu polovinu umiješajte začinsko bilje s maslinovim uljem a u drugu polovinu grožđice s rumom. Tijesto opet pokrijte i stavite da nadođe. Dva veća lima namažite maslacem ili uljem. Nadošlo slano tijesto istresite na pobrašnjen stol i podijelite na 8 komadića. Nekoliko komadića oblikujte u kruščiće a preostale razvucite rukama u tanke trake valjajući tijesto po stolu. Zatim savijte u krug ili pletite pletenice. Stavite ih u lim u dovoljnim razmacima da se ne zalijepe jedan uz drugi nakon što dodatno nadođu. Tako radite i sa slatkim tijestom. Kruščiće pokrijte i stavite na toplo mjesto da još jednom nadođu. Pećnicu ugrijte na 200 °C. Prije pečenja, slane i slatke kruščiće premažite umućenim jajetom i pospite sjemenkama. Slane posipajte sezamom i suncokretovim sjemenkama, a slatke makom i bademima. Stavite ih u ugrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta. Pri kraju pečenja, kad kruščići porumene, smanjite temperaturu.