Objavljeno:
20. 01. 2023. 12:15

Prikaz Madone s Djetetom iz 16. stoljeća prodan je na aukciji kako bi se platili računi vlasnikova staračkog doma.

Kad je Siobhan Tyrrell, aukcionarka koja radi u britanskoj aukcijskoj kući Dawsons Auctioneers, zamoljena da pregleda sve potencijalno vrijedne predmete u kući 90-godišnje žene u predgrađu Londona, očekivala je da će u najboljem slučaju pronaći fini porculan. Umjesto toga, na njeno iznenađenje, pronašla je originalnu uljanu sliku iz 16. stoljeća koja se u vlasništvu ove obitelji nalazila godinama.

Sliku, koja prikazuje Gospu s Djetetom, 90-godišnjoj ženi je poklonio njezin otac prije skoro 30 godina. Ni on sam nije znao da je u pitanju originalno djelo renesansnog majstora dovršeno prije više od 400 godina. Kada je ženi dijagnosticirana demencija, njezina je obitelj zamolila Dawsons Auctioneers da potraže vrijedne predmete u njezinom vlasništvu kako bi joj pomogli financirati boravak u staračkom domu.

„Većina sadržaja u kući bila je relativno niske vrijednosti, pa kad sam ušla u njezinu spavaću sobu bila sam krajnje šokirana vidjevši ovu ranu sakralnu sliku kako visi iznad njezina kreveta”, rekla je Tyrell u izjavi i dodala: „Doslovno je blistala od kvalitete!”

Nakon što je pogledala sliku, licitatorica je znala da ima posla s djelom iz renesanse. „Kao generalni procjenitelj s više od 25 godina iskustva, prepoznala sam da se radi o iznimnom djelu iz 16. stoljeća”, kazala je. 

Kada je Tyrrell obavijestila ženinu obitelj, oni su zatražili da se slika stavi na dražbu u okviru prodaje likovnih umjetnina koju je organizirao Dawsons Auctioneers.

Stručnjaci su djelo mogli pripisati sljedbeniku Filippina Lippija, renesansnog slikara iz Toskane u Italiji. Sin slavnog slikara Filippa Lippija iz 15. stoljeća, Filippino Lippi bio je poznat po svojim realističnim reljefnim linijama i toploj paleti boja. Jedno od njegovih remek-djela je freska koja prikazuje scene iz života Djevice Marije, poput Navještenja i Uznesenja, u kapeli Carafa u Rimu. Kao i te freske, novopronađena slika pod nazivom „Madona s djetetom Kristom” ističe se toplom paletom boja i realizmom prizora.

Prikazi Djevice Marije i Djeteta Krista obiluju u povijesti umjetnosti , ali tek su se tijekom renesanse umjetnici počeli fokusirati na realizam svojih tema. Ovdje je Blažena Majka prikazana s dirljivim majčinskim izrazom lica dok svoj pogled pun ljubavi upire u svog sina. Samo Dijete ima nevjerojatno realistične dječje crte, poput bucmastih obraza i kovrča, te izražajan pogled. Jarke boje glavnih subjekata u kontrastu su s trezvenijim tonovima krajolika u pozadini. 

Slika je na aukciji Dawsons Auctioneers-a prodana za oko 320.000 dolara. 

Kako je objašnjeno iz aukcijske kuće, obitelj žene koja je bila vlasnica slike, nesvjesna njezine vrijednosti, borila se kako bi osigurala dovoljno sredstava za troškove zdravstvene skrbi i smještaja nakon njezinog preseljenja u starački dom. Uz dobit od prodaje konačno će svi troškovi biti pokriveni.

„Prikladno, s obzirom na samu temu, ova se prekrasna slika stvarno pokazala kao Božji dar za sve njih”, pisalo je u izjavi Dawsons Auctioneers.

Izvor:
Aleteia / Svjetlo riječi