Objavljeno:
15. 01. 2021. 14:15

Čvrsto je vjerovao da se zlo i nasilje u svijetu mogu pobijediti samo dobrotom.

Sveti Ivan Pavao II. je vjerovao i propovijedao kako se zlo može pobijediti samo dobrom, nikako zlom, a svoje je stajalište objasnio u poruci za Dan mira 2005. godine odabravši riječi sv. Pavle – Ne pobjeđujte zlom, nego zlo pobijedite dobrom. Zlo se nikada ne pobjeđuje zlom jer jednom kada se krene tim putem vrlo lako ćemo upadati u zamke još veće napasti i zla. Imajmo na umu kako je mir ishod duge i zahtjevne bitke koja se dobiva samo kada dobro pobijedi zlo.

Ova poruka sv. Ivana Pavla II. mnogima zvuči izazovno osobito danas kada se osjećamo ugroženi zlom u svijetu, ali on i dalje ostaje nepokolebljiv u svojoj poruci: „Ako se osvrnemo na sadašnja stanje u svijetu ne možemo ne primijetiti uznemirujuće širenje različitih društvenih i političkih manifestacija zla: od socijalnih pitanja do anarhija i rata, od nepravde do nasilja i ubojstava. Da bi se tome stalo u kraj, valja uvijek imati na umu veliku ulogu obitelji koja treba braniti moralne vrijednosti i živjeti sukladno Božjim zapovijedima. U ovoj se borbi učinkovito može boriti samo oružjem ljubavi. Kad dobro nadvlada zlo, onda ljubav pobjeđuje.

Želimo li mir u svijetu i kraj podjelama i nasilju, borimo se dobrom jer, u suprotnom, ćemo samo „dolijevati ulje na vatru”.

Izvor:
Svjetlo riječi