Objavljeno:
24. 09. 2020. 10:00

Neimenovani stanovnik sela Aberhosan u središnjem dijelu države Wales nije bio svjestan da je uzrokovao kvar na internetu svim svojim susjedima. Naime, tijekom godinu i pol mještani su svakoga jutra oko 7 sati imali problem jer bi im pucala veza i ostali bi bez interneta.

Nakon više mjeseci nagađanja u čemu bi bio uzrok problema, odlučeno je da se promijene instalacije i izmijene svi kablovi. No i taj je pokušaj propao te je tek nakon 18 mjeseci riješena misterija.

Tehničari su tako bili primorani rano ujutro šetati selom i vidjeti što bi moglo ometati internetski signal. I upravo se to dogodilo, točno u 7 sati, kao naručeno. Uređaj je pokazao postojanje šuma, pa je bilo lako locirati problem.

Što je onda bio razlog ovoj zbrci koja je izluđivala stanovnike ovoga malog mjesta? Starinski TV uređaj! Naime, gore spomenuti mještanin svakoga bi jutra u 7 sati uključivao svoj uređaj i tako slao signal koji je ometao širokopojasni signal interneta u selu.

Postiđeni vlasnik staroga uređaja odmah je obećao da više neće uključivati ovaj televizor. Od toga trenutka mještani Aberhosana nemaju problem s internetom.

Stručnjaci su za BBC prokomentirali kako sve što u sebi ima električne komponente, od vanjskih sijalica do mikrovalnih pećnica može imati utjecaja na širokopojasni Internet. Dovoljno je da tehničar pregleda neki sumnjivi električni uređaj i mogući problemi s konekcijom postat će prošlost. Baš kao u malomu Aberhosanu u Walesu.

Izvor:
Svjetlo riječi