Objavljeno:
23. 08. 2019. 14:00

Melanie Knecht i Trevor Hahn su pravi „planinski” prijatelji, obje iz Kolorada. Međutim, oni nisu obična planinarska ekipa. Evo i zašto.

Melanie ima 29 godina i od rođenja je nepokretna dok je Trevor star 42 godine i prije pet godina je iznenada oslijepio. Kako se Melanie služi invalidskim kolicima u prošlosti joj je bilo vrlo komplicirano baviti se fizičkim aktivnostima, ali, unatoč tomu, uvijek je pronalazila načina kako ostvariti svoje snove. Tako se nerijetko događalo da ju je prijatelj nosio na leđima koristeći nosač koji je dizajniran za roditelje kako bi nosili malu djecu. S druge strane, Trevor je iznenada izgubio vid te je nastavio pješačiti oslanjajući se na ostatak ekipe koji su mu pomagali zvučnim uputama i zvonom.

Melanie i Trevor su prošle godine zajedno bili na tečaju za prilagodljivo vježbanje tijekom kojega su se sprijateljili. Zajednička strast prema prirodi i aktivnostima na otvorenome potaknula ih je da organiziraju tim i zajedno krenu u avanturu planinarenja.

On je noge, a ja sam oči

Melanie „hoda” zahvaljujući nosaču koji je nalik ruksaku i građen je po njezinoj mjeri što Trevoru omogućava da je nosi na svojim leđima. Napomenimo i to kako je Melanie odličan vodič po krajolicima koje obilaze. „On je noge, ja sam oči, a zajedno smo tim iz snova”, rekla je Melanie u razgovoru za jedan od američkih časopisa dodavši: „Ponekada se vrlo teško snaći, ali zahvaljujući volji i našoj silnoj želji za planinarskim pustolovinama, uspijevamo se snaći i doći do željenih destinacija.”

Podijeljena odgovornost

Ovaj tim smatra kako im je zajednička suradnja daleko ugodnija od oslanjanja na pomoć drugih prijatelja jer, kako kažu, oboje imaju istu odgovornost – ako jedno padne, pada i drugo, a sama činjenica da jedno drugomu pomažu, smanjuje strah i brigu. „Predivno je dijeliti našu priču s drugim ljudima i nadam se kako ih ona potiče da pokušaju i sami učiniti slično, a ne da samo djeluju unutar svojih zadanih okvira. Mi smo se uvjerili kako smo zajedno jači”, radosno objašnjava Trevor koji zajedno s Melanie dijeli svoja iskustva na društvenim mrežama, te su dali mnogobrojne intervjue medijima.

Usredotočenost na cilj

Izjavili su kako ne vole kada ih opisuju kao inspirativne i hrabre. Daleko im je važnije da ljudi budu usredotočeni na ono što čine i da sami razmišljaju o postizanju vlastitih ciljeva umjesto o tome da su oni postali poznati i hrabri jer su se usudili ostvarivati svoje snove, a istovremeno je jedno u invalidskim kolicima, a drugo je slijepo.

Možda bi ih, umjesto inspirativnima, mogli nazvati „uzornima”. Napokon, svatko je od nas u nečemu jači, a u nečemu slabiji i nema čovjeka na svijetu koji ne treba drugoga i čije snage i slabosti trebaju nadopunjavati njihove vlastite. Melanie i Trevor pokazuju kako smo zajedno jači, a to je lekcija koja nema nikakve veze s invaliditetom, nego s ljudskim stanjem.

Izvor:
Svjetlo riječi