Objavljeno:
24. 04. 2019. 09:15

Donald Trump tvrdi da je u Njemačkoj kriminal u porastu, a Angela Merkel ga demantira. Statistički gledano, Njemačka je sve sigurnija. Ipak, veliki broj Nijemaca osjeća se nesigurnije nego ikada ranije. Zašto?

Manje nasilja, manje provala u stanove i kuće, više razriješenih zločina. Njemačka je, statistički gledano, sve sigurnija zemlja, ali ipak vlada nesigurnost među stanovnicima. U Njemačkoj je 2017. godine registrirano 5 760 000 kaznenih djela. Na prvi je pogled to stravično puno, ali zapravo je 10 % manje nego što je to bilo godinu ranije. To je ujedno i najveći pad stope kriminala u posljednjih 25 godina. Manje je ubojstava, manje je slučajeva seksualnoga zlostavljanja djece i maloljetnika, smanjio se broj evidentiranih džeparoša, broj provala u stanove i kuće, a osjetno je opao i broj kaznenih djela za koja su odgovorni stranci.

Razlog za ovo posljednje je vrlo jednostavan – prošle je godine u Njemačku došlo puno manje tražitelja azila u odnosu na 2015. i 2016. godinu, ali za kriminalnu statistiku ključni podatak ionako nije podrijetlo nego starosna dob i spol osumnjičenih osoba.

Prije izbjegličke krize, 2014. godine, mladi muškarci stari između 14 i 30 godina predstavljali su najproblematičniju skupinu. Iako je njihov udio u ukupnom stanovništvu iznosio samo 9 %, svaki drugi osumnjičenik je tada bio upravo iz te dobne skupine. U 2017. godini bilo ih je 44 %.

Međutim, statistike su jedno, a osjećaji nešto sasvim drugo. Skoro svaki drugi Nijemac kaže da je danas život nesigurniji nego prije nekoliko godina. Tom osjećaju je doprinijela jedna kobna noć u Kölnu nakon koje, očito, više ništa nije isto. Naime, podijeljene skupine muškaraca su napadali žene u centru grada. Nijemci to ne povezuju nužno s izbjegličkim valom, ali u Sjevernoj Rajni Vestfaliji je došlo do velike promjene nakon novogodišnje noći 2015./2016. u Kölnu i sada su svi spremniji otvoreno pričati o tome, pozabaviti se rješavanjem tih stvari i to dosljedno. Policija je najviše ispolitizirana od svih državnih službi. Politički signal je jasan – nulta stopa tolerancije prema kriminalu bez obzira na boju kože. Upravo tako njemačka policija želi vratiti izgubljeno povjerenje građana, prenosi Deutsche Welle.

Izvor:
Svjetlo riječi