Objavljeno:
06. 03. 2020. 11:30

Analizirajući testove inteligencije 262 stanovnika Edinburga od jedanaest godina, stručnjake je zanimalo na koji način su se njihove kognitivne sposobnosti promijenile kada su navršili 70 godina života.

U istraživanju provedenom od 2008. do 2010. godine svi su ispitanici rekli da su bili u stanju komunicirati na najmanje još jednom jeziku osim engleskog. Njih 195 naučilo je drugi jezik prije 18. godine, a njih 65 kasnije u životu.
Istraživanje je pokazalo da su oni koji su govorili dva ili više jezika imali značajno bolje kognitivne sposobnosti u odnosu na očekivane rezultate s obzirom na test inteligencije. Najveći učinak zabilježen je u općoj inteligenciji i čitanju, a uočen je i kod onih koji su drugi jezik naučili u ranijoj fazi, kao i kasnije u životu.
Dr. Thomas Bak sa sveučilišta u Edinburgu kaže da je taj obrazac „znakovit” i da se poboljšanja u pažnji, usredotočenosti i tečnosti govora ne mogu objasniti izvornom inteligencijom: „Ta otkrića imaju veliku praktičnu važnost. Milijuni ljudi uče drugi jezik kasnije u životu. Naša studija pokazuje da bilingvalnost, čak i stečena u odrasloj dobi, usporava starenje mozga”, istaknuo je dr. Bak.

Izvor:
Svjetlo riječi