Objavljeno:
22. 05. 2020. 09:45

U vremenu smo kada se društvene promjene naglo i brzo događaju, a mijenjanjem društva i društvenih prilika, mijenjaju se također i uloga i struktura obitelji. Sve se manje ljudi odlučuje sklopiti brak, pad nataliteta je sve više prisutan, a neizbježan je i problem neplodnosti.

Istovremeno, bilježi se povećanje broja razvedenih, dok broj djece koja se rađaju izvan brakova postaje sve veći. Osim toga, prisutna je i sve češća zaposlenost žene i majke. Sve su to promjene koje utječu na obitelj.

Stoga ne čudi da sliku obitelji koju inače čini majka, otac i djeca sve više zamjenjuju slike obitelji s jednim roditeljem i djecom.

Istraživanje koje je proveo centar Pew, pokazalo je da najviše samohranih roditelji živi u SAD-u. Prema dostupnim podacima, u 2018. godini gotovo četvrtina djece mlađih od 18 godina živjelo je s jedinim roditeljem. Diljem svijeta su samohranom roditeljstvu uglavnom izložene majke. Primjerice u SAD-u oko 20 % djece živi s majkom dok ih je 5 % s ocem.

U 2019. godini 49 % afroameričke djece živjelo je u SAD-u s jednim roditeljem, kao i 28 % latinoameričke i 21 % bijelaca. Drugu po veličini stopu samohranoga roditeljstva ima Ujedinjeno Kraljevstvo. Slijede Sveti Toma i Prinsipe, Rusija i Danska.

Po stopi samohranoga roditeljstva uglavnom predvode razvijene zemlje.

Izvor:
Svjetlo riječi