Objavljeno:
10. 12. 2021. 15:00

Broj četiri ima poseban značaj koji je povezan s pripravom svijeta za Isusovo rođenje.

Došašće je jedinstveno godišnje doba u liturgijskom kalendaru, ne ovisi o određenom broju dana prije Božića, već samo o broju nedjelja. Točnije, došašće se računa s četiri nedjelje koje prethode svetkovini Rođenja Isusa Krista 25. prosinca.

Advent u Katoličkoj crkvi ima dugu i raznoliku povijest. Najranije liturgijsko vrijeme priprave bio je adventski post koji se obilježavao četrdeset dana prije slavlja Božića. Ubrzo je 40-dnevni post zamijenila priprava kroz pet nedjelja. Ovo obilježavanje trajalo je samo nekoliko stoljeća prije nego što su ga zamijenile četiri nedjelje došašća. Vjeruje se da je papa sv. Grgur VII. u 11. stoljeću proslavu došašća odredio na četiri nedjelje.

Liturgijski povjesničar iz 19. stoljeća, Dom Prosper Guéranger, u svojoj „Liturgijskoj godini” bilježi simboliku ovoga obračuna. Prije svega, tu je broj dana adventa. Četrdeset je bio broj koji je izvorno usvojila Crkva i on je još uvijek prisutan u ambrozijanskoj liturgiji i u istočnoj Crkvi. U kasnijem razdoblju Rimska crkva i oni koji slijede njezinu liturgiju su promijenili broj dana, pa došašće od tada traje četiri nedjelje umjesto četrdeset dana, ali je njihov značaj ostao isti.

Na taj način nas četiri nedjelje podsjećaju na četrdeset dana koje je Isus proveo u pustinji, što je biblijski broj s dugom poviješću simbolike. Gotovo je uvijek povezan s pripremom.

Nadalje, Guéranger povezuje četiri nedjelje s katoličkom tradicijom koja stoji iza stvaranja svijeta.

Novo rođenje našeg Otkupitelja događa se nakon četiri tjedna kao što se prvo rođenje dogodilo nakon četiri tisuće godina prema hebrejskoj kronologiji.

Ovo se odnosi na tradiciju da se stvaranje svijeta dogodilo 4000 godina prije rođenja Isusa Krista.

Broj četiri u Bibliji često je povezan s Božjim stvaranjem. Kako je jedan bibličar iz 19. stoljeća to rekao u svojoj knjizi pod nazivom „Broj u Svetom pismu”: „Četvrti dan je vidio da je materijalno stvaranje završeno, jer je petog i šestog dana bilo samo opremanje i naseljavanje zemlje živim bićima.”

Došašće je lijepo godišnje doba, a čak i njegov broj nedjelja govori o tome da zemlja željno iščekuje dolazak Spasitelja.

Izvor:
Aleteia/Svjetlo riječi