Objavljeno:
14. 02. 2020. 08:45

Danas nam je, osobito mladima, u svijetu koji neprestano nameće drugačije, bezvrijedne trendove, više nego ikada potrebna molitva i nebeska zaštita na tom putu koja će nas uputiti u tajnu ljubavi. Koja će nam pokazati kako iz tek površne zaljubljenosti preći u odnos odgovorne i životne ljubavi koja neće biti tek prolazni emocionalni doživljaj, nego temelj istinskome i predanome životu.

Piše: Nikolina Marčić

Mjesec veljača prema katoličkom kalendaru nosi spomen na sv. Valentina koji se obilježava 14. dana toga mjeseca. Spomenutoga sveca Katolička Crkva se sjeća kao svećenika i mučenika ranoga kršćanstva koji je svoj život dao za vjeru u Isusa Krista. Odlikovao se mudrošću i kreposnim životom zbog čega je uživao veliki ugled, te ga je čak i car Klaudije II. Gotski želio osobno upoznati. Svjestan da neće zatajiti Krista pred carem, a istovremeno sluteći da bi mu se mogla dogoditi mučenička smrt, Valentin je okrijepljen svetim sakramentima hrabro stupio pred cara. U tom trenutku car mu je rekao: „Valentine, rado bih čuo tvoju mudrost i želio bih biti tvoj prijatelj, a zauzvrat samo jedno od tebe tražim – povratak staroj vjeri u rimske bogove.” Na carev zahtjev Valentin je uzvratio: „Svijetli care, kad bi bar nešto slutio od Božje slave, nikada to od mene ne bi tražio. Krist je za mene pravi Sin Božji.” K tomu, na pitanje jednoga od sudaca što misli o rimskim bogovima, Valentin je odgovorio: „To su demoni!” na što se cijela skupština razjarila i zatražila njegovu smrt. Valentin je bio sasvim miran i zamolio je cara samo koji trenutak da mu protumači osnovne kršćanske istine nakon čega je car ostao duboko potresen predavši Valentina gradskom prefektu da mu sudi. Prefekt ga je najprije dao istući, a potom je godine 269. na Flaminijskoj cesti dao da mu odrube glavu.

„Valentin” u prijevodu s latinskoga jezika znači „zdrav” i od samih početaka mnogi su zazivali njegov zagovor za zdravlje, osobito oni koji su bolovali od epilepsije. Kroz vrijeme sveti Valentin se sve više počeo povezivati s ljubavlju, te mu se mladi još od 15. stoljeća mole da im pomogne u otkrivanju i susretanju s osobom s kojom će moći sklopiti brak i osnovati obitelj. Papa Benedikt XVI. je ovaj spomendan proglasio i danom braka, a sv. Valentina zaštitnikom bračne ljubavi. Ipak, kod nas se ovaj dan više označava kao dan zaljubljenih. Nužno je uočavati razliku između zaljubljenosti i ljubavi. Istina, ima susreta u životu kada se u jedan pogled unosi sav čar osvajanja, kada se u drugoga zaljubimo do te mjere da ga promatramo kroz naše osjećaje nerijetko ga idealizirajući, odnosno vidimo osobu kakvu mi želimo vidjeti. Ne primjećujemo mane, a ako ih i primijetimo nastojimo ih nekako opravdati. Zato se pod pojmom zaljubljenosti danas razumijeva mnogo toga što realno nema veze s odgovornom i življenom ljubavi i zato je vrlo važno znati napraviti jasnu granicu između ova dva pojma – ljubavi i zaljubljenosti. Međutim, to nikako ne znači da ih treba odvojiti jer jedno podrazumijeva drugo. Drugim riječima, zaljubljenost treba pretočiti u ljubav koja nastaje onda kada drugoga želimo realno upoznati. Zato se ljubav rađa polako i kroz upoznavanje, otkrivanje i prihvaćanje drugoga sa željom i voljom da jedno uz drugo rastemo. Prave ljubavi nema bez istinske žrtve i odricanja. A to je proces. Proces koji traje. Proces koji je katkada i vrlo bolan. Dovodi do onih životnih trenutaka kada nikakvi vanjski dojmovi ne mogu potisnuti ono što čovjeka muči i stvara mu bol. Ima duševnih boli koje su jednake fizičkim, ali od njih se više ne ječi, ne jauče, ali boli, strahovito boli. Pa ipak, sve to nas izgrađuje i učvršćuje te potiče da svoje srce usmjerimo najprije prema Bogu i njegovoj ljubavi koja će nam pomoći kroz zaljubljenost tražiti put odgovorne i zauzete ljubavi. Sveti Valentin će nas također na tom putu pratiti i svojim zagovorom štititi.

Danas nam je, osobito mladima, u svijetu koji neprestano nameće drugačije, bezvrijedne trendove, više nego ikada potrebna molitva i nebeska zaštita na tom putu koja će nas uputiti u tajnu ljubavi. Koja će nam pokazati kako iz tek površne zaljubljenosti preći u odnos odgovorne i životne ljubavi koja neće biti tek prolazni emocionalni doživljaj, nego temelj istinskome i predanome životu. A na takav život smo svi pozvani. Stoga, ove godine za Valentinovo, dok turističke agencije na taj dan budu zarađivale nudeći nezaboravne destinacije za zaljubljene i dok trgovci budu izmišljali različite ljubavne uspomene i darove, mi dopustimo da nam se Valentinovo otkrije u radosti susreta s dragom osobom u kojem će pogled izraziti ono što je u našemu srcu. Dopustimo da nakon toga susreta ljubljenoj osobi možemo darovati sebe dajući joj jasno do znanja da smo nošeni Božjom ljubavi i da sada pred nju donosimo ne površnu avanturu, nego istinsku ljubav bez sebičnih kalkulacija koja obećava i ispunjava zdrave temelje istinskoga života. Neka nas na tom putu prati i zagovara sv. Valentin.

Izvor:
Svjetlo riječi